Sinop Resimler Sinop haber Sinop Video Sinop tarihi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Sinop Resimler Sinop haber Sinop Video Sinop tarihi

Sinop Resimler Sinop haber Sinop Video Sinop tarihi
 
AnasayfaAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Sinop coğrafi bilgiler

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Samet Özkan
Admin
Samet Özkan


Mesaj Sayısı : 12
Kayıt tarihi : 12/11/09
Nerden : İstanbuL

Sinop coğrafi bilgiler Empty
MesajKonu: Sinop coğrafi bilgiler   Sinop coğrafi bilgiler EmptyC.tesi Kas. 21, 2009 10:08 pm

Kuruçesme Sokagi

Sinop, Karadeniz kiyi seridinin kuzeye dogru sivrilerek uzanmis bulunan Boztepe yarimadasi üzerinde kurulmustur. Bati ve Dogu Karadeniz Bölgeleri arasinda bir geçis bölgesinde yer alan il topraklari 41, 2-43, 5 paralelleri ve 34, 5-35, 5 meridyenleri arasinda bulunmaktadir.

Sinop 5.862 Km2''lik yüzölçümüyle Türkiye topraklarinin % 8''ini kaplar. Il dogudan Samsun''un Alaçam, güneyden Samsun''un Vezirköprü, Çorum''un Osmancik, Kargi, Kastamonu''nun Tasköprü, batidan Kastamonu''nun Tasköprü ve Çatalzeytin ilçeleriyle çevrilidir. 475 Km. uzunlugundaki sinirlarinin 300 Km.si kara, 175 km.si denizdir.

Il olarak 8 ilçesi (Merkez ilçe hariç), 2 beldesi, 11 belediyesi ve 465 köyü bulunmaktadir.

Ilin nüfusu 2000 sayimina göre 225.574 olup, ayni sayima göre Il Merkezinin nüfusu 30.502''dir. Ilçeleri, Merkez, Ayancik, Boyabat, Dikmen, Duragan, Erfelek, Gerze, Saraydüzü, Türkeli''dir.

Sehrin kuzeybatisinda Akliman, güneydogusunda bulunan Hamsilos koyu, eski devirlerin barinak yerlerindendir.

Daglar


Sinop ormanlik daglari

Il''deki yeryüzü sekillerinin agirlik bölümü (%74,3) olusturan daglarin yükseltileri pek fazla degildir. Sinop genel olarak engebelidir. Karadeniz kiyilarindan iç kisimlara dogru görülür derecede yükselme vardir. Yüksek daglar, daha çok doguda ve kuzeybatidadir. Il''in dogu tarafini Kuzey Anadolu daglarinin kollari çevreler. Bu daglar, Karadeniz kiyisina paralel uzanirlar. Bölgedeki daglar sik, dik ve sert degildir. En yüksek dagin 2000 m.yi astigi görülmez.

AYANCIK''ta: Çangal Dagi 1.065 m., Zindan Dagi 1.750 m .dir.
DIKMEN''de: Göktepe Dagi 1.200m .
GERZE''de : Elma ve Köse Daglari 900 m.dir. Diranaz 1.345 m. dir.
BOYABAT''ta: Elekdagi 1.400 m .dir.

Bu daglar ormanlarla kaplidir. Güneye inildikçe, iç Anadolu''ya yaklastikça orman azalir.

Yaylalar


Kurugöl Yaylasi

Sinop yakinlarinda yayla yoktur. Boyabat ve Gerze ilçeleri yayla bakimindan oldukça zengindir. Duragan ve Boyabat''ta Mehmetli, Aluç, Marif, Gün­düzlü, Dariözü, Dogaçam, Yaylacik, Uzunöz, Sakizli, Bayat, Yassialan, Gökalan, Buzluk yaylalari vardir. Gerze''de Altmisdört, Güdek oglu, Avlagisökü, Kuzfindik, Çam Altinyayla bulunmaktadir. Türkeli ilçesinde de Kurugöl yaylasi bulunmaktadir.

Ovalar


Sinop ovalari

Sinop''ta ovalar genellikle kiyi ya da irmak ovalaridir. Daha ziyade büyük düzlükler halindedir. En önemlisi Boyabat Ovasidir. Bu ovayi Gökirmak, Arim, Gazidere, Asarcik ovalari meydana getirir. Yüksek daglar arasinda uzanan bu ovalar çok verimli ve sulaktir. Gavur ovasi da denilen Karasu Ovasi ile Akliman yöresindeki Aksaz ve Sarikum ovalari kiyi ovalaridir. Bu ovalar, yer yer bataklik durumundadir.

Vadiler


Arap Yaylasi - Çatak köyü

Sinop''ta Boyabat ve Duragan ilçeleri çevresinde yer alan ve Kizilirmak''sin kollarindan olan Gökirmak Vadisi disinda büyük vadi yoktur. Bununla birlikte küçük akar sularca açilmis çok sayida küçük vadi vardir. Bunlar il topraklarini engebeli hale getirmis olusumlardir. Gökirmak Vadisinden baska Ayancik Vadisi, Kabusu Vadisi, Kanlidere Vadisi sayilabilir.

Akarsular


Sinop akarsulari

Sinop, yagisli bir bölge oldugundan her tarafta çay ve derelere rastlanir. Bu akarsular, yagmur ve kar sulariyla beslenir. Sular yagmur mevsiminde çogalir, dereler kabarir. Yaz aylarinda azalir ya da kurur.

Çay ve nehirler ulasima elverisli degildir. Yataklari tasli, akislari hizlidir. Sulamada ve orman ürünlerinin tasinmasinda yararlanilir. Hepsi Karadeniz''e dökülür.

Baslicalari sunlardir:

Gökirmak: Kastamonu''dan çikar. Daday''da Ballidag eteklerinden inen sular, Daday Çayi''ni olusturur. Bu çay Tasköprü''nün Gölveren kesimin­de Kastamonu''nun içinden geçen bir suyla birleserek Gökirmak adini alir. Gökirmak Boyabat Ovasi''ni sular ve doguda Kizilirmak''a karisir.

Kizilirmak: Ilin güneydogu sinirlarini çizer. Yurdumuzun en uzun nehri olan Kizilirmak, büyük kollarindan Gökirmak''i Sinop''tan alir.

Tepeçay: Sinop''un Türkeli ilçesi ile Kastamonu''nun Çatalzeytin ilçesi arasinda sinir olusturur. Denize döküldügü yerde hayli genisler.

Ayardin Deresi: 1.000 m yükseltide Çatakgeris Köyü yakinlarindan dogar. Türkeli ilçe merkezinin hemen dogusundan denize dökülür. Uzunlugu 240 km. kadardir.

Ayancik Çayi: Küre Daglari''ndan kaynaklanan çok sayida küçük derenin birlesmesinden olusmustur. Uzunlugu 90 km. kadardir, ilçe merkezin­den denize dökülür.

Karasu Çayi: Küre Daglari''nda, Gündüzlü Ormanlari''ndan dogar. Uzunlugu 80 km.dir. Sinop''un 8 km. batisindan denize dökülür.

Çakiroglu Çayi: Diranaz Daglari''ndan dogar. Gerze-Sinop arasinda Çakiroglu yöresinde denize dökülür. Denize döküldügü yerde küçük bir delta olusturur.

Kanli Çay: Uzunöz Daglari''nin eteklerinden dogar. Çok sayida küçük kolu vardir. Çayagzi denilen yerde denize dökülür.

Göller


Sarikum gölü

Sinop''ta çok sayida dogal göl vardir. Bunlarin tamami çesitli jeolojik zamanlarda olusmustur. Baslicalari sunlardir:

Sarikum Gölü: Sinop yarimadasinin batisinda yer alan Sarikum Gölü, il merkezine 21 km. uzakliktadir. Gölün uzunlugu 2 Km., genisligi 750 m. ve alani 400 hektardir. Deniz düzeyinde olan gölün sulari kisin çogalir, yazin azalir. Küçük akarsularla beslenen gölün fazla sulari denize dökülmektedir.

Aksaz Gölü: Karagöl''ün kuzeydogusunda yer alan Aksaz Gölü, denizle hemen hemen ayni düzeydedir. Yilin büyük bir bölümünde saz ve kamislarla kapli olan gölün yüzölçümü 200 hektardir. Yagisli dönemlerde ise gölün sulari denize ulasir.

Karagöl: Akliman''a yakin bir bölgede Aksaz ve Sankum Gölleri yakininda yer alan, deniz düzeyindedir. Yüzölçümü 80 hektar dolayindadir. Denize uzakligi 40-50 m. kadar olan gölün sulari kisin artar, yazin ise göl kurur.

Sülük Gölü: Sinop yarimadasinin üzerindedir. Yükseltisi 210 m. dolayinda olan Sülük Gölü, eski bir yanardag krateridir. Derinligi 1-2 m.dir Yaz mevsiminde kurur.

Akgöl: Ayancik Ilçesi''nin güneyinde Ayancik Boyabat yolunun 31. Km.de, 4 Km. içeride yer alan Akgöl, çevresinde sik çani ormanlarinin olusturdugu çangal ve Akgöl ormanlan içinde bulunmaktadir.

Bitki Örtüsü


Doga manzarasi

Sinop yöresi, Karadeniz ikliminin bir özelligi olarak her zaman yagis aldigindan orman ve bitki örtüsüyle kaplidir. Ormanlar hem zengin hem de çesitlidir. Çam, köknar, mese, gürgen, kayin, disbudak, karaagaç ve kavak baslica türlerdir. Agaç denizi olarak nitelendirilen Çangal Ormanlari, Ayancik, Türkeli ve Boyabat yörelerini kaplar. Diranaz, Göktepe, Soguksu ve Elekdagi Ormanlari da hem önemli dogal güzellikleri olusturur, hem de ekonomik yönden büyük deger tasir.

Ormanlarin altinda yaban meneksesi, çuha çiçegi, mayis karanfili, küçük kirlangiç otu, ciger otu gibi bitkilere de rastlanir.

Sinop yöresindeki bitki örtüsü, çok çesitli agaç türlerinden olusmustur. Kiyi seridinde Akdeniz bitkileri de görülür. Mese, defne, karaagaç, çinar, fin­dik, kizilcik, kayin, gürgen, karaçam ve sariçamdan olusan bu bitki örtüsü, yükseltinin 1.800 m.ye ulas­tigi kesime kadar yayilir.

Ilin güneyine dogru gidildikçe iklim kuraklasmaya baslar. Bu kesimde kuzeydeki gür bitki örtüsünün yerini bozkir bitkileri alir.

Iklim Verileri


Sinop, Dogu ve Bati Karadeniz iklim özellikleri­nin içiçe geçtigi bir yöredir, ilde mevsimler arasi sicaklik farklari pek büyük degildir, ilin kuzey kesiminde Karadeniz iklim tipi görülür, güney kesimlerinde ise Karadeniz ikliminin etkisi giderek azalir. Burada yagislar azalir, sicaklik düser ve bozkir ikliminin etkileri görülür.

Sicaklik


Sinop Il Merkezinde yillik sicaklik ortalamasi 14 derece, en yüksek sicaklik 29.4 derece, en dü­sük sicaklik -2 derecedir. Yillik nispi nem ortalamasi % 78''dir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://sinop.forumdizini.com
 
Sinop coğrafi bilgiler
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Sinop Tarihi
» Sinop coğrafya
» Sinop turizm
» Sinop'ta gezicek yerler

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Sinop Resimler Sinop haber Sinop Video Sinop tarihi  :: Sinop coğrafya-
Buraya geçin: